Recepten

Voorgerecht

Aspergesoep

  • 3  sjalotjes
  • 1 kg asperges
  • 10 g boter
  • 5 el bloem
  • zout
  • versgemalen peper
  • 1 bosje bieslook
  • nootmuskaat
  • 2  eidooiers
  • 200 ml melk

Pel en snipper de sjalotten. Snijd de kopjes van de asperges, blancheer ze kort en snijd de rest in stukken. Smelt boter in een pan en fruit de sjalotten en rauwe asperges. Strooi de bloem erover. Roer door elkaar tot alle bloem wordt opgenomen. Blus af met het kookvocht van de aspergepunten tot 1,5 liter aangevuld met water. Kook de asperges gaar en pureer de soep. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Meng de eidooiers en de melk. Zeef de soep en roer het eimengsel erdoor. Verwarm 5 minuten goed door maar laat niet meer koken. Snijd de bieslook fijn. Serveer de soep met de kopjes van de asperges en garneer met bieslook.

Hoofdgerecht

Kabeljauw met asperges

  • 1 kg Hollandse asperges
  • 1  citroen
  • 50 g roomboter
  • 2  eieren
  • 300 g kabeljauwfilet
  • 50 g rauwe ham
  • 1 bosje peterselie
  • olijfolie om in te bakken
  • 800 g voorgekookte krieltjes zonder schil

Extra nodig
bakpapier

  • Snijd de citroen in vieren.
  • Leg de asperges in een ruime pan. Voeg een beetje zout, de helft van de boter en de helft van de citroen toe aan de asperges. Overgiet met water en breng de pan met asperges aan de kook. Kook de asperges in circa 4 minuten beetgaar.
  • Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren circa 6 minuten. Laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel en halveer de eieren.
  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.
  • Leg de kabeljauw op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met een beetje versgemalen peper. Verdeel de plakken ham over de vis en bakcirca 10 minuten in de oven totdat de vis gaar is en de ham krokant.
  • Pluk en hak de peterselie fijn.
  • Verwarm een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak de krieltjes in circa 8 minuten op hoog vuur goudbruin en gaar. Zet het vuur laag, voeg de resterende boter toe en knijp het sap van een kwart citroen uit boven de pan zodra de boter is gesmolten. Voeg de helft van de gehakte peterselie toe. Breng op smaak met een beetje zout en versgemalen peper.

Serveren

  • Verdeel de asperges over de borden en lepel de krieltjes eromheen. Leg de vis op de asperges en verdeel de peterselie-boterjus erover. Garneer met het ei, de resterende citroen en de peterselie.

Reserveer hier.

V.O.F. Spitsbroek